Patiseria reprezinta o afacere foarte banoasa, avantajul principal fiind faptul ca atrage clientii destul de usor, produsele fiind vandabile intr-o forma naturala. In acelasi timp se pot dezvolta si afaceri de sezon, cum se intampla vara cand patiseria merge in combinatie cu inghetata. O patiserie bine gestionata poate ajunge sa aduca un venit de aproximativ 4000-5.000 de euro lunar.
In ultimii ani, in industria de panificatie s-a observat o crestere a cererii pentru produsele de tip roll, acest lucru generand o provocare pentru a gasi o formula care sa combine varietatea produselor cu raportul cost-eficienta al acestora. Drept urmare, dezvoltarea echipamentelor a urmat acesta tendinta, astfel incat pe o singura masina se pot realiza acum mai multe tipuri de produse, comutarea între acestea fiind posibilă într-un timp foarte scurt și foarte usor.
Utilaje folosite in patiserie:
- Coacere statica sau pe convectie,cuptor 4,6,10 tavi,frigere fripteuza gogosi,pe diferite tipologii de alimentare gaz,electric,motorina,lemne
- Echipamente pentru dospire statica sau ventilata
- Echipamente pentru omogenizare malaxoare aluat,coca,roboti,mixere.
- Echipamente auxiliare rastele de asteptare mese inox polietilena,mese tip dulap,spalatoare
- Echipamente de prezentare Vitrine calde sau reci cu umidificator sau ventilate
- Accesorii pentru patiserie cofetarie
- Masini de lucrat coca pentru foietaj
- Masini de modelat,modelator formator pentru croiasant
- Masini pentru coacere creme cuocicrema
- Linie patiserie cofetarie in baza cerintelor clientului
- Linie completa de patiserie
- Linie tehnologicapatiserie
- Linie productie patiserie
Descrierea generala a pietei. Piata produselor de patiserie inregistreaza o crestere constanta, atat cantitativ cat si valoric. Aceasta afacere este considerata una dintre cele mai putin costisitoare ramuri din sectorul alimentatiei, beneficiind in acelasi timp de o cerere in progres, determinata in primul rand de faptul ca produsele oferite sunt ieftine si deci accesibile tuturor categoriilor de consumatori.
Oferta inregistreaza o certa diversificare, in mare parte datorita modificarilor aparute in comportamentul consumatorilor, care au devenit mai atenti cu ceea ce mananca si care au gusturi mai sofisticate si variate.
Din acest punct de vedere, producatorii s-au adaptat cerintelor pietii astfel ca se poate observa in ultimul timp preocuparea permanenta pentru calitate si igiena, care a condus la importante schimbari in structura liniilor de patiserie. Unele dintre acestea sunt complet noi, altele s-au modificat permanent de-a lungul timpului. Procentul celor care opereaza cu utilaje vechi si uzate moral este in scadere, dar inca mai exista.