Painea este unul dintre produsele de brutarie iubit de multe persoane, avand si un simbol religios. Fie ca este vorba despre cea alba, despre cea cu seminte ori despre varietatea cu cartofi, painea a devenit in timp unul dintre alimentele de baza al omului. Daca vrei sa te bucuri de un gust unic si placut poti incearca sa o prepari chiar tu.
Scurt istoric. Painea este unul dintre cele mai vechi alimente consumate de oameni. Cele mai vechi dovezi de preparare a ei dateaza din Neolitic, de acum 10 000 de ani. Se pare ca painea preparata in zorii omenirii se consuma nedospita. Reteta pentru cea dospita a aparut de-abia in secolul al XVIII-lea i.Hr., in Egipt. Procesul de dospire s-a datorat folosirii unui alt tip de grau decat cel utilizat pana atunci si anume a unuia cu un inalt continut de gluten.
Reteta de paine de casa pufoasa. Daca iti plac sandwich-urile sau daca preferi ca fiecare fel de mancare sa fie insotit de minim o felie de paine, incearca sa coci acest preparat de brutarie chiar in bucataria ta.
Ingrediente:
- cinci cani de faina;
- doua linguri de zahar;
- o lingura si jumatate de sare;
- o lingura si jumatate de drojdie uscata;
- doua linguri de ulei;
- doua cani de apa calduta.
Mod de preparare:
- Amesteca drojdia uscata cu apa calduta si cu zaharul. In acest mod, substanta va deveni activa si va contribui la cresterea aluatului.
- Pune intreaga cantitate de faina pe planseta de lucru si toarna acest amestec in mijloc. Incepe sa framanti coca, pana cand intreaga cantitate de faina este incorporata. Adauga uleiul, pentru a evita ca aluatul sa ti se lipeasca de maini. Verifica, de asemenea, daca consistenta acestuia este cea potrivita. In cazul in care este prea uscat si observi ca se sfarama cu usurinta, mai adauga apa. Daca, din contra, este prea moale, completeaza cu faina.
- Framanta aluatul pana cand acesta devine omogen. Pentru ca painea sa fie pufoasa, trebuie lasata la dospit timp de 30 de minute. Asadar, aseaza compozitia intr-un bol si pune deasupra un prosop de hartie. Vei observa ca, pe masura ce trece timpul, aluatul creste si pare ca emana caldura. Acest fenomen se datoreaza drojdiei, care in combinatie cu zaharul are proprietatea de a-si mari volumul, degajand energie calorica.
- Este indicat ca in acest timp sa preincalzesti cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Dupa cele 30 de minute destinate dospirii, pune aluatul la copt. Pentru a te asigura ca painea nu va ramane lipita de tava dupa coacere, tapeteaza fundul si peretii acesteia cu hartie speciala pentru copt.
- Timpul de coacere a painii de casa este de 25-35 de minute, dupa care poate fi scoasa din cuptor. Las-o la racit in tava in care ai copt-o, pentru a te asigura ca nu se sfarama.
- In functie de preferinte, poti folosi in loc de faina alba diverse tipuri de faina integrala. De asemenea, poti adauga diverse combinatii de seminte in aluat.
Pofta buna!