Exista momente in care nimic nu te mai satisface. Oricat de multi bani investesti in mancare, alimentele parca nu mai au gustul copilariei. Fructele si legumele seamana mai mult cu niste figurine de plastic: frumos colorate, dar fara aroma; carnea de pui este din ce in ce mai fada, iar painea, ei bine, painea, alimentul pe care il consumi zilnic si care odinioara iti aducea saturatie si iti incanta papilele gustative, acum nu-ti mai spune nimic. Ai incercat sute de feluri, alba, de secara, cu faina integrala cu seminte, ai cumparat de la brutaria din colt, de la cea despre care toti vorbesc, de la fabrica, dar tot nu poti sa redescoperi gustul acela de care iti este atat de dor; gustul de paine de casa.
Brutarii autentice in cadrul carora brutarii isi desfasoara activitatea de zeci de ani au pus pe foaie o reteta care iti garanteaza satisfactia. Ingredientele nu sunt de peste mari si tarii, ci se gasesc la noi, nu consta mult, iar reteta propriu-zisa este mai mult decat simpla. Am uitat sa mentionam ca astazi vom face paine de casa?
Ai nevoie de:
- faina (500g) - incearca sa nu pui pe primul plan pretul acesteia; o faina ieftina nu va ajuta aluatul sa iasa pufos, iar aspectul, cel putin pentru pretentiosi, nu va fi cel dorit;
- ulei (4 linguri) - ca si in cazul fainii, uleiul trebuie sa respecte cateva cerinte: sa fie de floarea soarelui;
- sare (2 lingurite) - sare de masa, fina sau mai grunjoasa, in functie ce ai la indemana in momentul prepararii;
- zahar (1 lingurita) - chiar daca pare ciudat, un strop de dulce nu va face altceva decat sa aromatizeze preparatul final;
- drojdie (1 cubulet) - ca aluatul sa se faca mare si frumos;
- apa (300 ml) - nici mai mult, nici mai putin, potrivit;
- tava de copt - acum puteti alege dintr-o varietate de modele si puteti face in casa paine impletita, paine pastrata, paine fagure si altele; aici e musai sa trecem si hartia de copt - in cazul in care nu o folositi, riscati sa ardeti painica si sa munciti degeaba;
- cuptor - obisnuit sau electric, cel pe care il aveti in casa este perfect; nu-i necesar sa cumperi unul anume;
Odata ce am procurat toate elementele de care aveam nevoie, sa ne punem pe treaba! Ia cantitatea de faina pe care ti-am sugerat-o mai sus si, pe o suprafata plana, curata, cerne-o. Intr-un castron mare amesteca drojdia, exact asa cum e ea, cu cateva linguri de faina, cu zaharul si cu sarea - peste ele toarna apa (evita ca apa sa fie rece) si amesteva pana cand totul se omogenizeaza. Totul ar trebui sa capete aspectul unui iaurt. Pune castronul de-o parte si lasa-l sa se odihneasca. Ai grija ca locul in care poposeste preparatul nostru sa fie unul caduros. In cazul in care ai dat drumul cuptorului pentru a se incalzi, poti lasa castronul pe aragaz - caldura emanata va ajuta amestecul sa creasca. Dupa ce acesta capata dimensiuni mai rezonabile, e timpul sa-l amesteci si sa-l ftramanti impreuna cu faina si cu uleiul. Pentru a evita sa se lipeasca de suprafata pe care este framantat aluatul, presarati putina faina inainte de a incepe framantarea. Pe parcurs adaugati apa ramasa si dati aluatului consistenta potrivita. Ultimul pas reprezinta transferul in tava si bagatul tavii la cuptor (incalzit in prealabil). Timpul de coacere difera in functie de cuptorul pe care il aveti, insa un mod bun de a verifica daca preparatul este gata il reprezinta infigerea unei scobitori. Daca de ea se lipeste coca, painea mai trebuie tinuta la cuptor. Pentru un aspect lucios si rumen, puteti sa ungeti suprafata painicii, inainte cu cateva minute ca aceasta sa fie scoasa din cuptor, cu galbenus de ou batut. Cand aceasta este gata incercati sa o lasati putin timp inainte de a o scoate din tava, dar nu prea mult; stim ca va e pofta!