Meseria de bucatar implica o serie de provocari, care nu sunt deloc de neglijat, de la pregatirea meniurilor pana la responsabilitatile financiare la care sunteti supus. Munca unui bucatar este foarte solicitanta atat in plan fizic, dar si in plan mental. Ambele aspecte sunt deosebit de importante. Astfel, este nevoie sa stii, cum sa pregatesti numeroase feluri de mancare, sa ai o tehnica, sa fii creativ in ceea ce faci, sa comunici bine cu oamenii, sa gestionezi bugetul si sa ai calitati de lider.
Provocari pentru toti bucatarii
Indiferent de nivelul la care au ajuns, bucatarii sunt persoane apte sa lucreze sub presiune. In orele de varf, precum pranzul, cina, diverse petreceri si evenimente, bucatarii gatesc si pregatesc farfuriile cu mancare pentru servire, contracronometru. In cazul unor reclamatii sau a suplimentarii cererii clientilor, bucatarii sunt nevoiti sa gaseasca rapid solutii si sa le puna in aplicare.
Uneori, bucatarii fac fata unor accidente care au loc in bucatarie: ulei incins, fum etc. Utilizarea corecta si intretinerea aparatelor si ustensilelor de bucatarie intra in sarcina bucatarilor, ei fiind cei care folosesc toate uneltele de lucru. Pe langa munca depusa in prepararea mancarii, bucatarii fac efort fizic si prin manipularea unor aparate mari de gatit sau caratul unor recipiente cu provizii de alimente.
Cursuri de Bucatari
Cursuri de bucatari la THR
THR este alt centru se organizeaza cursuri de gastronomie. Cursul dureaz 6 luni sin include atat pregatire teoretica, cat si pregatire practica. In cadrul acestul curs, cursantul va invata sa prepare semipreparate culinare: fonduri, sosuri, esente, aspicuri, aluaturi, gustari si antreuri, supe, creme, ciorbe, garnituri, salate, dulciuri, fripturi, mancaruri din legume si carne, aluaturi, salate, sosuri si multe alte preparate.
Cursantii pot opta si pentru cursuri de specializare de bucatar vegetarian, dietetician sau cursuri de bucatar sef. Certificatul de calificare este atestat de Ministerul Educatiei.
Cursuri de bucatari la Eurodeal
Scoala Eurodeal organizeaza cursuri specializate de calificare ca bucatar. Cursul dureaza 4 luni si este structurat in doua parti: o parte teoretica si o parte practica. Practica se face in diferite restaurante, hoteluri sau unitati de catering.
Evaluarea finala se va face prin acordarea de note de catre o comisie de examinare, pe baza unui examen scris grila si a unei lucrari practice executate de cursant.
In cadrul cursului, cursantul va invata cum sa realizeze sosuri, fonduri glace, aluaturi, gustari calde si reci, supe, ciorbe, antreuri calde si reci, mancaruri din legume, carne, peste si fructe de mare. De asemenea, va invata cum sa pregateasca fripturile, salatele si dulciurile.